El Festival

El festival va néixer ja fa 28 anys gràcies a l’impuls de la Generalitat Valenciana i s’ha consolidat com un exemple de col·laboració interinstitucional, en comptar des dels seus inicis amb el suport de la Diputació de Castelló i l’Ajuntament, aconseguint fer de Peníscola un dels punts de referència de la música antiga i barroca del nostre país, i del festival un dels més reconeguts d’aquest repertori a nivell europeu.

Com a preàmbul del festival, i davant la gran acollida de l’any passat a la incorporació del cinema a la nostra programació, projectarem la guardonada pel·lícula Vivaldi, un príncep a Venècia, de Jean-Louis Guillermou, que inclou a la banda sonora obres del gran compositor italià, sumant-nos al reconeixement de Peníscola com a ciutat de cinema: ‘Peníscola de cinema… barroc’

A les portes del festival, l’espectacle ‘Danses per a dues reines’, a càrrec dels grups Delirium Música i La Floreta de Madrid, ens convida a ballar saraus, balls i minuets dels temps de Felip V, en un concert d’entrada lliure amb el que convidem a tots els que vinguen a Peníscola a gaudir de nou vetllades amb la millor música. I estem en un any d’aniversari. Els 600 anys de la mort del Papa Luna es recordaran amb l´exposició que ens presenta Jota Martínez, que romandrà oberta del 31 de juliol al 9 d´agost. Diàriament es faran visites guiades que acabaran amb una actuació de l’Ensemble Alfonsí al costat de Mara Aranda, adreçat al públic familiar, titulada ‘Instruments i sons per trobar i dansar’. Consolidem així l’oferta per al públic familiar iniciada fa cinc anys.

El 400è aniversari de la mort de Gaspar Aguilar és el motiu de l’espectacle que ens presentarà Harmonia del Parnàs, que uneix la música del període a la teatralització d’alguns textos de l’autor. Els britànics Alternative History Quartet ens recordaran els 400 anys de la mort de William Byrd amb una interessant i nova proposta. Presentarem en versió semiescenificada l’òpera d’Antonio Caldara ‘Atenaide’, fet que suposa la tornada de l’òpera a l’escenari del nostre festival, a càrrec de l’ensemble català Contratemps.

Comptarem amb grups i intèrprets de Catalunya, Madrid i el País Basc, sense descuidar el caràcter internacional del festival amb grups francesos i britànics. A més, la Comunitat Valenciana estarà magníficament representada per Capella de Ministrers, Amystis i Harmonia del Parnàs. Enguany, tant el concert de l’orquestra de dones Délica Chamber Orchestra com el Piromusical tindran com a protagonista el genial Antonio Vivaldi. Des de la Platja Nord es podrà assistir de la mà de Pirotècnia Tomàs de Benicarló, a un espectacle únic de focs d’artifici sobre una selecció d’obres de l’autor.

Volem que aquesta 28a edició siga la de la unió a altres disciplines: aproximar-nos a aquest repertori de la mà de grans intèrprets, com Amadine Beyer, Gli Incogniti, Carlos Mena, Jorge Prieto o Olga Iakushina, però obrint-nos també al cinema, l’òpera, el teatre i la dansa i gaudir de la millor música antiga i barroca en uns espais únics.

Leonardo Marqués Coloma
Director artístic

Equip
Leonardo Marqués
Direcció artística
Pere Manuel i Pepa Albors
Producció
JuarezCasanova
Imatge i disseny gràfic
Jorge García i Rafael Sanchis
Documentació