Portada >  > Programació > La Regalada / Al so de clarins i timbales

29 de juliol de 2021

La Regalada / Al so de clarins i timbales

La Regalada

Agermanades indivisiblement des de la fi de l’Edat mitjana, trompetes i timbales s’estableixen en un conjunt tancat fins a ben entrat el segle xix, amb un idioma musical propi que afona les seues arrels en la tradició militar i heràldica europea. A la fi del segle xv els Reis Catòlics engrosseixen el seu cos de «músics reials» fins als vint-i-set efectius entre timbalers i trompetes; a principis del segle xvii apareixen les primeres obres escrites per a aquest conjunt, que fins llavors exercia el seu ofici amb un corpus ben codificat i transmés per tradició oral; en 1656 Heinrich Ignaz Franz von Biber escriu a seua Missa Salisburgensis, en la qual inclou dos jocs de quatre trompetes i timbales. Fora de les corts, les germanors de timbales i trompetes es contracten per a acompanyar les processons i actes festius, pràctica que encara hui manté el seu vigor a la Comunitat Valenciana.

La Regalada se submergeix de ple en l’època d’esplendor d’aquest conjunt instrumental, i desgrana bona part del repertori que ens ha arribat per a timbales i trompetes. Tot això amb un desplegament de mitjans que haguera satisfet a Isabel i Fernando: un timbaler i nou trompetes naturals.

En el programa es presenten peces representatives de les diferents escoles europees, dels segles xvi al xviii. Dins de l’escola italiana, les peces corresponen a Fantini, Monteverdi i Caldara. A.D. Philidor, Lully i Gebauer són els màxims representants de la música francesa per a trompeta i timbales. Schmelzer i Ignatius Vater recullen en les seues composicions la tradició germànica en la qual la trompeta acompanyava en tot moment la vida de les ciutats. Dels ensembles ibèrics es presenten peces corresponents a la Charamela Reial de Lisboa i obres de Gaspar Sanz, composicions reconstruïdes per la Regalada sobre la base de les cançons que interpretaven els trompetistes de les corts de Felip IV o Carles II i que Sanz va transcriure a tablatura d’instruments de corda premuda, la qual cosa en el món de la musicologia es denomina «música d’anada i tornada».

La Regalada

Ricard Casañ, trompeta natural

Manuel Arnedo, trompeta natural

César Navarro, trompeta natural

Carles Herruz, trompeta natural

Guillermo Ferrando, trompeta natural

Juan Antonio Soriano, trompeta natural

Vicente Martínez, trompeta natural

Juan Carlos Igea, trompeta natural

Juan Bautista Abad, trompeta natural/sacabutx

Onofre Serer, timbals

Programació

29/07/2021  21:30hEstàtua del Papa Luna. Accés al castellConciertos

Organitza

Col·labora

culturarts generalitat valenciana

© Institut Valencià de Cultura

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

Música Antiga i Barroca de Peníscola

Tel. 96 120 65 19
musica_ivc@gva.es

Nota legal

Contacte express

Accepte les condicions i la
política de privacitat

Música Antiga i Barroca de Peníscola

Aníma’t a la música barroca

Sol·licitem el seu permís per a obtindre dades estadístiques de la seua navegació en esta web, en compliment del Reial Decret Llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | Més info