Portada >  > Agenda > Iagoba Fanlo - Suites per a violoncel sol de Johann Sebastian Bach

03 d'agost de 2019

Iagoba Fanlo - Suites per a violoncel sol de Johann Sebastian Bach

Iagoba Fanlo

Suites per a violoncel sol Johann Sebastian Bach (1685-1750)

Programa

Suite en re menor BWV1008

Prélude

Allemande

Sarabande

Menuets I et

II Gigue

 

Suite en mi bemoll major BWV1010

Prélude

Allemande

Courante

Sarabande

Bourrées I et II

Gigue

 

Suite en do menor BWV1011

Prélude

Allemande

Courante

Sarabande

Gavottes I et II

Gigue
 

Conta Adriano en les seues memòries (segons Marguerite Yourcenar) que la música és l’arquitectura invisible. Si fos així, Bach seria l’arquitecte total. Revoluciona la forma des de la profunda anàlisi de l’obra dels seus antecessors; el que és una revisió constructiva de la memòria històrica musical. Edifica l’obra des d’un nivell formal tan complex que no deixa lloc a la ment per a abstraure’s de la seua escolta. No dóna alternativa.

Et guia pel seu edifici mostrant un i cadascun dels angles de la seua estructura en els quals l’oïdor pot sentir i pot acomodar-se en un marge infinit de possibilitats emocionals. És per això que la música de Bach queda al marge de qualsevol estil. Ni barroca ni clàssica, la música de Bach és espiritual. Difícilment podem trobar en un altre compositor tanta varietat d’interpretacions, tan diferents entre si i amb tanta llibertat en la seua comprensió. La seua música es descobreix en cada escolta i es reescriu en cada interpretació.

Cada vegada comprenc millor la famosa frase de l’escultor Eduardo Chillida, gran admirador de Bach i que va ser guia de la seua creativitat durant la seua immensa trajectòria: «Salutació a Bach, modern com les ones, antic com la mar, sempre mai diferent, però mai sempre igual».

Recorde amb afecte les tapes blavoses que cobrien el meu primer llibre amb les Suites de Johann Sebastian Bach. A penes comptava jo amb deu anys d’edat i amb encert va fotocopiar el meu Aita una edició l’original de la qual m’ha acompanyat durant tot aquest temps. D’un costat, el manuscrit d’Anna Magdalena Bach i de l’altre la revisió d’un famós violoncel·lista.

A penes la utilitze ja hui dia, en part per preservar les rúbriques sobre ella de Mstislav Rostropóvitx i de Aita Barandiarán —aquesta a la venerable edat de 101 anys—. El facsímil de les edicions d’Anna Magdalena, segona esposa del Cantor de Leipzig, i de Johann Peter Kellner, organista contemporani i admirador de Bach, guien el meu estudi d’aquesta obra de la qual un sempre té la sensació d’aprendre una cosa nova en cada lectura.

El que en aquells inicis suposava una dificultat afegida, per la peculiar grafia manuscrita, es va convertir en única font d’estudi, d’investigació i de desesperació. Les anotacions que hui em semblaven excel·lents, caducaven amb rapidesa, però tot menys acceptar servilment les anotacions d’un intèrpret a qui aspirava a emular no en els seus gestos, arcs o digitacions, sinó en la seua capacitat de donar una lectura amb sentit propi a la meravella de música que es desplegava davant meu. Hui encara em sorprenc d’aquella primerenca maduresa quan veig la dura competència que suposava la taula de windsurf de la meua infància i l’esplendorosa platja de la Concha de la meua Donostia natal. Però segur que de mar a mar, amb l’incomparable marc en el qual hui ens trobem des de la imaginació d’una creativa programació, compositor, públic, auditori, instrument i intèrpret, ens guiaran aquesta nit en un ambient idoni per a gaudir d’aquesta incomparable bellesa musical. I de tot això ens quedarà sempre el record, l’emoció.

Iagoba Fanlo

Madrid, març de 2019

Iagoba Fanlo, violoncel

Programació

03/08/2019  22:30hPati d'armes del Castell del Papa LunaProgramació 2019

Preus: 12€

Organitza

Col·labora

culturarts generalitat valenciana

© Institut Valencià de Cultura

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

Música Antiga i Barroca de Peníscola

Tel. 96 120 65 19
musica_ivc@gva.es

Nota legal

Contacte express

Accepte les condicions i la
política de privacitat

Música Antiga i Barroca de Peníscola

Aníma’t a la música barroca

Sol·licitem el seu permís per a obtindre dades estadístiques de la seua navegació en esta web, en compliment del Reial Decret Llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | Més info