Portada >  > Agenda > Ensemble Inégal. Vivaldi a Bohèmia
Comprar entrades
Gabriela Eibenová

Gabriela Eibenová

Adam Viktora

Adam Viktora

09 d'agost de 2018

Ensemble Inégal. Vivaldi a Bohèmia

Vivaldi a Bohèmia

Ensemble Inégal
Lenka Torgersen, violí
Violetta Szopa, violí
Ján Gréner, viola
Petr Hamouz, violoncel

Gabriela Eibenová, soprano
Adam Viktora, orgue i direcció

Vivaldi a Bohèmia
Antonio Vivaldi (1678-1741)
Salve Regina RV 616
Laudate Pueri R 601
In furore iustissimae irae RV 626

Johann Joseph Ignaz Brentner (1689-1742)
Concert per a corda Horae pomeridianae Op.4
Concert I en sol menor
Concert IV do menor
 

Gabriela Eibenová, soprano
Jove i dotada soprano, Gabriel Eibenová es va graduar pel Conservatori de Praga el 1993. Posteriorment va ser alumna de Libuše Tomišková i Magdalena Hajóssyová a Praga i va estudiar amb el Maestro Julie Kennard en la Royal Academy of Music de Londres. El seu professor i tenor James Griffett la va introduir al món de la música antiga, rebent a més classes mestres en la República Txeca, Eslovàquia, Gran Bretanya, Alemanya i Suècia. Gabriela està tenint molta activitat com a cantant solista participant en molts festivals, tant en la República Txeca com en altres festivals. La seva especialització com intèrpret de música antiga l’han fet compartir escenaris amb grans Ensembles solistes i directors com J. Griffett, I. Partridge, I. Tubb, M. Zanetti, M. Kožená, P. Kooij, I. L. Banzo, S. Standage. Juntament amb Adam Viktora és fundadora d’Ensemble Inégal. A més del seu treball com intèrpret de música antiga també ha ofert concerts en el camp de la música contemporània. Com a soprano solista ha ofert concerts amb les orquestres Czech Philharmony, Südwest Baden-Baden, Südwestfunk Freiburg, Prague Chamber Orchestra etc, al mateix temps que ha participat en més d’una quinzena d’enregistraments de radio i televisió en tota Europa, Israel i Japó.

Ensemble Inégal
Des de la seva fundació en 2000, el grup vocal i instrumental Ensemble Inégal s’ha especialitzat en la música que va des del renaixement fins al romanticisme. El nom Inégal, no solament descriu la variació en el nombre i la configuració dels intèrprets, sinó que també descriu la versatilitat en l’estil i un acostament no convencional com a única interpretació possible dels repertoris. Els cantants i instrumentistes d’Inégal són seleccionats després d’exigents proves, sent alguns dels millors intèrprets Txecs i estrangers. Avui dia Ensemble Inégal és una de les referències a Europa, havent rebut l’aplaudiment unànime tant del públic com de la crítica especialitzada europea i americana. Ha editat diversos discos destacant entre ells la Mass in D-major, op. 86 Lužanská d’Antonín Dvořák (1841-1904) el 2001. El 2003 van editar el primer disc de música barroca sacra d’un compositor txec Jan Josef Ignác Brentner (1689-1742), un dels compositors més reeixits a Europa central en el seu moment, que no obstant això va ser oblidat durant segles. El 2005 van editar l’oratori Il Serpente di Bronzo de Jan Dismas Zelenka (1679-1745). Aquest magnífic compositor txec és una de les grans personalitats de la música barroca europea. Entre altres excel·lents guardons que va rebre aquest enregistrament està el Diapason d’or de la prestigiosa revista francesa Diapason. Així mateix Ensemble Inégal intensifica la seva presència en festivals txecs i europeus, així com l’enregistrament i edició de grans mestres oblidats. El 2007 edita un altre disc de J. D. Zelenka, amb la Missa purificationis BVM, concebuda com una missa solemne amb gran instrumental, i la Litanie Lauretanae, Consolatrix afflictorum. Ensemble Inégal segueix amb la seva feina d’edició discogràfica i participant en auditoris i festivals de tota Europa.

Adam Viktora
Adam Viktora està graduat pel Conservatori de Pilsen l’Acadèmia de Música de Praga. Posteriorment va seguir rebent formació i classes magistrals de mestres com Tagliavini, Erickssohn, Koimann and Haselböck. Com organista i director de cor i orquestra ha participat en nombrosos festivals per tot el món. Ha ofert conferències en congressos d’orgue a Suècia i Croàcia. Ha realitzat nombrosos enregistraments per a la Ràdio i Televisió Txeca. Part del seu interès se centra en la restauració i promoció d’orgues històrics. És conegut com un dels més actius en el projecte L’orgue com patrimoni cultural europeu, sent al seu torn director del Festival Txec d’orgue. Des de 1998 és professor d’orgue en el Conservatori de Pilsen i des de 2007 és professor de música en el Conservatori de Praga. Adam Viktora és el fundador i director d’Ensemble Inégal, que des de la seva fundació el 2000 s’ha convertit en un reeixit grup instrumental i vocal, despertant l’interès del públic i la crítica especialitzada tant en els seus enregistraments com en la seva participació en importants auditoris i festivals.

Notes
Encara que Praga no va ser seu reial en la primera meitat del segle XVIII, en aquesta època del Barroc tardà palpitava a la ciutat una vida musical viva i animada. La combinació de diversos factors diferents va crear bones condicions per al desenvolupament d’un art musical de gran qualitat, malgrat l’absència de mecenes de la família reial o cortesans la cort dels quals fóra un imant evident per als artistes. Les institucions religioses van tenir el seu paper important a Praga i es van encarregar de la música vocal religiosa, en particular, tres esglésies amb producció de música de renom. El temple arxidiocesà de Sant Vitus al Castell de Praga, l’Església de Sant Francesc Serafí dels Cavallers de la Creu amb una Ordre de l’Estel Vermell i finalment l’Església de Sant Simó i Sant Judes a l’Hospital i Convenció de l’Ordre de Germans misericordiosos. El ric passat musical de les dues primeres esglésies esmentades encara ens recorda els seus valuosos arxius que amaguen una sèrie de composicions preservades de manera única, que testifiquen la importància del repertori i l’alt nivell de la vida musical local. No obstant això, no hem d’oblidar esmentar el Col·legi dels Jesuïtes en Klementinum, especialment en relació amb els oratoris per a la Passió en el Sant Sepulcre a l’Església del Sant Salvador, per a la qual es van escriure diversos oratoris.

A més de música religiosa, la noblesa centrava principalment la seua atenció en la música profana. En el cas dels aristòcrates, van ajudar al fet que l’art musical aconseguís un important paper amb les representacions en teatres estatals i també pel fet que una sèrie d’aristòcrates txecs tenien els seus palaus a Praga, on passaven almenys part dels mesos d’hivern. La cura pel desenvolupament general de la cultura i l’art també va ser percebut com una contribució personal de la noblesa per canviar la ciutat seguint l’esperit de l’estil de vida modern, sinó també per mostrar el seu entusiasme per cuidar la capital del regne, el monarca de la qual estava a Viena. Ensembles significatius es van formar en les corts dels grans amants de la música, com el Comte Ludwig von Hartig (1685-1735) i el Comte Wenzel von Morzin (1675-1737). Gràcies al comte Franz Anton Sporck (1662-1732) l’òpera es va instal·lar a Praga perquè aquest important mecenes va regalar les instal·lacions del seu palau a l’òpera italiana stagione d’Antonio Denzio i Antonio Bioni de Venècia. L’Òpera de Praga es va convertir en una parada obligada important i independent entre els teatres de Dresden i Viena.

Els compositors Antonio Vivaldi (1678-1741) i Jan Josef Ignác Brentner (1689-1742) les obres dels quals interpretarà avui Ensemble Inégal són, sens dubte, molt bons exemples de diferents aspectes del món musical de Praga. Vivaldi estava vinculat a Bohèmia en diversos nivells. El ja esmentat Comte Morzin el va contractar com el seu mestre di musica in Itàlia, per la qual cosa el famós compositor es va comprometre a lliurar composicions instrumentals per al seu conjunt instrumental. També trobem la dedicatòria al mecenes de Praga en la col·lecció de Concerti grossi, op. 8, amb el famós Le Quattro Stagioni. No obstant això, Vivaldi va mantenir contactes amb altres nobles, així com amb la companyia d’òpera veneciana a Praga. El 1729 fins i tot va participar en la representació d’estrena de la seva òpera. No obstant això, també va deixar la seva petjada en la música religiosa. En particular, les seves petites composicions de motets sacres o de parts de la missa van ser molt populars i es van convertir en part del repertori de molts organistes. Es van enviar composicions específiques a Praga des d’Itàlia però també des d’altres llocs. A Dresden, per exemple, Jan Dismas Zelenka (1679-1745) va crear transcripcions per l’ensemble de la cort local. Els materials de música de Praga també són valuosos en demostrar no solament la seva presència sinó també la recepció de la música de Vivaldi al nostre país perquè moltes de les composicions van ser adaptades per satisfer les necessitats locals. Un exemple de variació única del treball religiós d’Antonio Vivaldi és el motet Laudate pueri, RV 600.

Per contra, Jan Josef Ignác Brentner és un exemple de músic local. Encara que va venir de Dobřany prop de Pilsen, va passar una part important de la seva vida creativa a Praga. Desafortunadament, no tenim informació sobre el seu lloc exacte de treball, però és gairebé segur que es va dedicar a la música religiosa en alguna església i també va poder cooperar amb alguns dels ensembles que treballaven en els cercles aristocràtics. El seu treball va haver de ser molt popular ja que va publicar quatre col·leccions de les seves composicions. Conscient de la dificultat financera de tal assoliment, és notable que Brentner es convertís en el compositor local més publicat del seu temps. Les seves obres es van estendre no solament a molts països europeus, sinó també als missioners jesuïtes en les colònies espanyoles a Amèrica. Un exemple important és la col·lecció de concerts de càmera Horae pomeridianae, op. 4. És una de les poques relíquies del repertori instrumental que es va interpretar en els palaus barrocs dels aristòcrates de Praga, i també es conserva de manera única en forma impresa. Les altres poques relíquies que ens han arribat estan sempre en manuscrits.

La virtuosística i impressionant música religiosa d’Antonio Vivaldi, així com els innovadors i distintius concerts instrumentals de Brentner, van ser part del colorit mosaic de la vida musical del Barroc de Praga. Fins i tot la seva actuació va influir en la formació del gust del públic de Praga, que solament unes poques dècades més tard va acceptar amb entusiasme un dels compositors més importants de tots els temps, Wolfgang Amadeus Mozart.
Lukáš M. Vytlačil


 

Programació

09/08/2018  22:30hPati d'armes del Castell del Papa LunaProgramació 2018

Preus: 12 €

Organitza

Col·labora

culturarts generalitat valenciana

© Institut Valencià de Cultura

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

Música Antiga i Barroca de Peníscola

Tel. 96 120 65 19
musica_ivc@gva.es

Nota legal

Contacte express

Accepte les condicions i la
política de privacitat

Música Antiga i Barroca de Peníscola

Aníma’t a la música barroca

Sol·licitem el seu permís per a obtindre dades estadístiques de la seua navegació en esta web, en compliment del Reial Decret Llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | Més info