Portada >  > Agenda > Ensemble Alfonsí

Ensemble Alfonsí

En 2004 Jota Martínez comença la tasca de documentació i reconstrucció dels instruments musicals representats en les obres que va manar escriure Alfons X. En 2020 aconsegueix completar l’única col·lecció integra en el món del que anomenarem «Instrumentarium musical alfonsí», fidel reconstrucció dels diferents instruments musicals que trobem en les il·luminacions i miniatures dels manuscrits realitzats en la cort del rei castellà. Un total de 70 peces entre les quals trobem els avantpassats de la nostra guitarra actual, la cítola, a més de saltiris, rota, odrecillo, rabel o rubeba fins a completar la col·lecció.

A més de les fonts iconogràfiques que ens han arribat i les escasses entrades literàries i registres de l’època, una font molt important a l’hora de reconstruir, tant els instruments com el repertori, ha estat el folklore i la música tradicional i d’arrel. En la cultura popular de tot el Mediterrani han quedat pistes que han aplanat el treball per a la seva recuperació. Jota Martínez, com a organòleg, musicòleg i medievalista, s’ha recolzat també en aquestes tradicions, i ha volgut trobar les connexions que ens uneixen a aquest passat per a mostrar, amb confiança i realisme, una proposta que uneix el rigor històric a la tradició.

Jota Martínez crea en 2017 l’Ensemble Alfonsí per a oferir quelcom que presenta com una «experiència alfonsina» sense precedents. Música dels manuscrits alfonsins, amb els instruments representats en ells, una cosa inèdita i nova fins al moment. Clar que ja s’han fet molts concerts sobre les Cantigues de Santa María, però fins a aquest moment ningú l’havia fet amb els instruments musicals de la seva mateixa època i que van quedar atrapats en el temps, com en una fotografia, en les miniatures i il·luminacions dels mateixos manuscrits.

L’Ensemble Alfonsí s’especialitza per tant en aquests instruments en concret, sempre en contacte amb especialistes: músics instrumentistes i vocals, tocadors que ho siguen, a més, d’instruments reproduïts d’aquests mateixos còdexs.

Espectacles

Ensemble Alfonsí / Instruments per a lloar a Santa Maria

01 d'agost de 2021 · Pati d'armes del Castell del Papa Luna

Ensemble Alfonsí / Instruments per a lloar a Santa Maria

Entrades

Organitza

Col·labora

culturarts generalitat valenciana

© Institut Valencià de Cultura

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

Música Antiga i Barroca de Peníscola

Tel. 96 120 65 19
musica_ivc@gva.es

Nota legal

Contacte express

Accepte les condicions i la
política de privacitat

Música Antiga i Barroca de Peníscola

Aníma’t a la música barroca

Sol·licitem el seu permís per a obtindre dades estadístiques de la seua navegació en esta web, en compliment del Reial Decret Llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | Més info