Délica Chamber Orchestra
Les quatre estacions de Vivaldi
Data:
Divendres 4, d’agost 2023
Lloc:
Castell del Papa Luna (Peníscola)
Hora:
22.30h
Duració:
90'
Preu:
12 €
Procedència:
Madrid
Descripció

Délica Chamber Orchestra és un conjunt format exclusivament per dones, amb gran talent musical, procedents de les orquestres més prestigioses d’Europa, de països com Anglaterra, Alemanya, Àustria, Hongria, França i Espanya, entre d’altres. El seu repertori abasta des del barroc fins a la música moderna, arribant així a tota mena de gèneres i estils.

Direcció: Olga Iakushina

delicachamber.com
Twitter: @DelicaChamber
Instagram: @delica.chamber

Programa

Antonio Vivaldi (1678-1741) – Les quatre estacions

Concert núm. 1 en mi mayor, Op. 8, RV 269, «La primavera»
I. Allegro (en mi major)
II. Largo e pianissimo sempre (en do sostingut menor)
III. Allegro pastorale (en mi major)

Concert núm. 2 en sol menor, Op. 8, RV 315, «L’estiu»
I. Allegro non molto (en sol menor)
II. Adagio e piano – Presto e forte (en sol menor)
III. Presto (en sol menor)

Concert núm. 3 en fa major, Op. 8, RV 293, «La tardor»
I. Allegro (en fa major)
II. Adagio molto (en re menor)
III. Allegro (en fa major)

Concert núm. 4 en fa menor, Op. 8, RV 297, «L’hivern»
I. Allegro non molto (en fa menor)
II. Largo (en mi bemol major)
III. Allegro (en fa menor)

Johann Sebastian Bach (1685-1750) – Concert per a dos violins en re menor, BWV 1043
I. Vivace
II. Largo ma non tanto
III. Allegro

Notes al programa

El Concert per a dos violins en re menor BWV 1043, va ser compost per Johann Sebastian Bach a Leipzig entre 1717 i 1723, quan era mestre de capella en la cort d’Anhalt-Köthen. El Concert afegeix a l’encant dels seus uns altres dos Concerts per a violí i orquestra per l’interès que proporciona la presència de dos violins solistes, la qual cosa es tradueix en un plantejament més dialogant: dialoguen els solistes entre ells i el duo amb l’orquestra. Són diàlegs entre iguals en un curs tan admirable per la ciència musical que el sosté com per l’efusivitat expressiva que alena en els pentagrames.

Pel que fa a Les quatre estacions, Antonio Vivaldi és una de les figures més rellevants de la història de la música. El seu mestratge es reflecteix en haver consolidat el gènere del concert, el més important de la seua època. Va compondre unes 770 obres, entre les quals es compten 477 concerts i 46 òperes. No obstant això, Les quatre estacions són uns concerts per a violí en els quals l’orquestra no actua solament com un fons d’acompanyament, sinó com un relleu: no es limita a acompanyar al solista, sinó que ajuda al desenvolupament de l’obra. Això influirà posteriorment en els concerts de Händel i, sobretot, de Bach. Es tracta de quatre concerts que
exposen el desenvolupament formal que va des del Concerto grosso cap al concert segons serà concebut per Mozart, Beethoven i els compositors que el van succeir. Les quatre obres segueixen l’estructura formal de tres moviments, ràpid el primer, lent el segon i una altra vegada ràpid el tercer (Allegro – Adagio – Allegro). La seua orquestració reserva al primer violinista les parts principals, per la qual cosa pren el caràcter de solista tal com l’entenem actualment. Vivaldi va publicar els concerts amb uns poemes d’acompanyament escrits pel mateix Vivaldi, que descrivien què volia representar en relació amb cadascuna de les estacions.

La descripció dels concerts segueix la distribució de les frases dels sonets segons el fera Vivaldi. Les anotacions extramusicals que apareixen en la partitura han sigut transcrites entre cometes. La traducció dels sonets és quasi literal; però, s’ha intentat mantindre algunes de les imatges poètiques.

Currículum

Délica Chamber Orchestra és un conjunt format exclusivament per dones, amb gran talent musical, procedents de les orquestres més prestigioses d’Europa, de països com Anglaterra, Alemanya, Àustria, Hongria, França i Espanya, entre altres.
El seu repertori abasta des del barroc fins a la música moderna, arribant així a tota mena de gèneres i estils. Délica té previst actuar en els escenaris més prestigiosos del món com el Teatre Real, Auditori Nacional, Cadogan Hall de Londres i Auditoris d’Alemanya, els Estats Units, Rússia, el Japó i Hispanoamèrica. Intervé també en esdeveniments privats, tant a Espanya com a l’estranger, en congressos, aniversaris, esdeveniments corporatius i altres celebracions. Délica Chamber Orchestra programa la seua temporada de concerts atenta sempre a la demanda musical de tots els públics, buscant un equilibri entre les obres consagrades per la tradició i un atractiu repertori menys conegut.